Żeberka z Kansas City

arrowSkładniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1 cebula, pokrojona w ćwiartki
1 pomarańcza, pokrojona w ćwiartki
1 łyżka stołowa czarnego pieprzu w ziarenkach
1 łyżka całych nasion kolendry
Marynata: 3 łyżki masła
1 średnia cebula, posiekana
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 puszka sosu pomidorowego
1/4 szklanki octu jabłkowego
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Metoda grillowania: Bezpośrednia
Dla: 4 osób
zeberka


arrowPrzygotowanie:
Włożyć do garnka żeberka, cebulę, pomarańcze, pieprz i kolendrę i nalać tyle wody, aby przykryć mięso.
Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić 50 minut

W międzyczasie przygotować marynatę:
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i czosnek i gotować 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać sos pomidorowy, ocet, cukier, sól, i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 40 minut.
Rozgrzać grill, położyć podgotowane żeberka na gorącym ruszcie i piec 8 do 10 minut i smarować je sosem obracjąc co jakiś czas.
Gdy żeberka będą złoto brązowe (ok. 7- 10 mint) rzełożyć na talerz i ostatni raz nasmarować sosem

Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Przyjęcia Barbecue przy grillu"

Polecany grill: Master-Touch Premium SE E-5770  57cm
Akcesoria:  Łopatka i szczypce