Dostawa pod drzwi w 24h
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych1 cebula, pokrojona w ćwiartki 1 pomarańcza, pokrojona w ćwiartki 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu w ziarenkach 1 łyżka całych nasion kolendry Marynata: 3 łyżki masła 1 średnia cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 puszka sosu pomidorowego 1/4 szklanki octu jabłkowego 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Czas przygotowania: ok. 1,5 godz. Metoda grillowania: Bezpośrednia Dla: 4 osób |
Przygotowanie:
Włożyć do garnka żeberka, cebulę, pomarańcze, pieprz i kolendrę i nalać tyle wody, aby przykryć mięso.
Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić 50 minut
W międzyczasie przygotować marynatę:
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i czosnek i gotować 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać sos pomidorowy, ocet, cukier, sól, i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 40 minut.
Rozgrzać grill, położyć podgotowane żeberka na gorącym ruszcie i piec 8 do 10 minut i smarować je sosem obracjąc co jakiś czas.
Gdy żeberka będą złoto brązowe (ok. 7- 10 mint) rzełożyć na talerz i ostatni raz nasmarować sosem
Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Przyjęcia Barbecue przy grillu"
Polecany grill: Master-Touch Premium SE E-5770 57cm
Akcesoria: Łopatka i szczypce