Dostawa pod drzwi w 24h
Składniki: 4 łyżki syropu klonowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki wytrawnego wermutu 3 wieprzowe polędwiczki po 370 -430 g. Na sos śliwkowy: 750g świeżych śliwek 10 goździków gwiazdka anyżu 2 papryczki chili 2 łyżki startego świeżego imbiru 200 g cukru sól 250 ml białego octu winnego Czas przygotowania: 1godz. + 3 godz. marynowanie , 30min grillowanie Metoda grillowania: Bezpośrednia Dla: 6 osób |
Przygotowanie:
Syrop, sos sojowy i wermut podgrzewaj mieszając do momętu aż składniki się wymieszają. Odstaw do schłodzenia
Mięso oczyść z błonek i dokładnie obtocz w uprzednio przygotowanym sosie. Pozostaw mięso w glębokim naczyniu na ok. 4 godziny w lodówce obracając od czasu do czasu.
Umyte i wydrylowane śliwki zalej octem cukrem solą i imbirem. Do płuciennego woreczka włóż goździki, gwiazdkę anyżu i papryczki chili. Woreczek dokładnie zawiązać i dołożyć do garnka ze śliwkami.
Śliwki doprowadzić do wrzenia jednocześnie mieszając i gotować jeszcze ok. 25min na wolnym ogniu. Wyjąć woreczek a sos śliwkowy redukować jeszcze ok 10 -15 min.
Rozgrzany ruszt grilla nasmarować odrobiną oleju i grillować w całości polędwiczki ok 20min.
Po zdjęciu z grilla pozostaw mięso na ok 5min. a następnie pokrić w plastry.
Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Grillowanie na węglu drzewnym".
Polecany grill: Weber Q 3200 Black Line Edition
Akcesoria: Kieszonkowy termometr elektroniczny