Dostawa pod drzwi w 24h
Składniki: Na sos: 125ml keczupu 125ml bulionu wołowego 4 łyżki mocnej kawy ł1 yżka sosu worcester 1 łyżeczka melasy 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/4 łyżeczki gróbej soli morskiej 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka sosu worcester 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżkai świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżeczki gróbej soli morskiej 4 steki wołowe z rostbefu po 350g grubości 3cm |
Czas przygotowania: ok. 15 - 20 minut
Metoda grillowania: Bezpośrednia
Dla: 4 osób
Przygotowanie:
W małym garnuszku podgrzewamy składniki sosu z 4 łyżkami wody. Zagotować na mocnym ogniu, następnie przykręcić palnik i gotować 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
W małej miseczce wymieszać olej, sos worcester, ocet, pieprz i sól. Taką marynata posmarować steki z obu stron i przed grilloaniem odstawić na 20 - 30 minut w temperaturze pokojowej.
Przygotować grill dwustrefowy o wysokiej temperaturze z kawałkami drewna mesqite.
Ruszt dokładnie oczyścić. Steki grillować ok 6minut w wysokiej temperaturze metodą pośrednią przy zamkniętej pokrywie.W tym czasie raz odwrucić i odłożyc w inne miejsce. Następnie grillować w wysokiej temoeraturze metodą pośrednią przy zamkniętej pokrywie tak długo, aż steki będą gotowe. Na średnio wypieczone potrzeba 2-4 minutyCo jakiś czas odwracać steki i smarować odrobiną sosu. Zdjąć z grilla i odstawić na 3-5 minut.
Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Przyjęcia Barbecue przy grillu"
Polecany grill: Performer Original GBS 57cm
Akcesoria: Łopatka i szczypce