Dostawa pod drzwi w 24h
Składniki: 4 filety z łososia ze skórą 25 g świeżej bazylii 25 g świeżej mięty 200 ml. oliwy 1 żółtko 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, świeżo zmielony czarny pieprz sok i skórka starta z jednej cytryny 2 łyżki creme fraiche Czas przygotowania: 40 minut Czas grillowania: 10 minut Metoda grillowania: Bezpośrednia Dla: 4 osób |
Przygotowanie:
Zagotować w garnku wodę. Zblanszować w niej przez 10 sekund bazylię i miętę. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Oberwać listki z gałązek i zmiksować z oliwą. Pozostawić na 15 minut. W misce ubić żółtko z musztardą, sporą porcją soli i pieprzu na gładki krem. Nadal ubijając, stopniowo wlewać cienkim strumieniem bazyliowo-miętową oliwę, aż sos będzie jednolity i gęsty. Wymieszać najpierw ze skórką i sokiem z cytryny a potem z creme fraiche/gęstą tłustą śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce. Filety z łososia umyć zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować olejem i skórką do dołu grillować 4 minuty w średniej temperaturze. Jeszcze raz posmarować olejem, odwrócić i grillować jeszcze 4 minuty. Podawać gorące z kremem bazyliowo-miętowym.
Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Przyjęcia Barbecue przy grillu"
Polecany grill: Genesis E-330 Sear Station
Akcesoria: Łopatka do ryb