Łosoś z kremem bazyliowo-miętowym

Składniki:

4 filety z łososia ze skórą
25 g świeżej bazylii
25 g świeżej mięty
200 ml. oliwy
1 żółtko
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
sok i skórka starta z jednej cytryny
2 łyżki creme fraiche

Czas przygotowania: 40 minut
Czas grillowania:  10 minut
Metoda grillowania: Bezpośrednia
Dla: 4 osób

Łosoś z kremem bazyliowo-miętowym


Przygotowanie:
Zagotować w garnku wodę. Zblanszować w niej przez 10 sekund bazylię i miętę. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Oberwać listki z gałązek i zmiksować z oliwą. Pozostawić na 15 minut. W misce ubić żółtko z musztardą, sporą porcją soli i pieprzu na gładki krem. Nadal ubijając, stopniowo wlewać cienkim strumieniem bazyliowo-miętową oliwę, aż sos będzie jednolity i gęsty. Wymieszać najpierw ze skórką i sokiem z cytryny a potem z creme fraiche/gęstą tłustą śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce. Filety z łososia umyć zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować olejem i skórką do dołu grillować 4 minuty w średniej temperaturze. Jeszcze raz posmarować olejem, odwrócić i grillować jeszcze 4 minuty. Podawać gorące z kremem bazyliowo-miętowym.

Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Przyjęcia Barbecue przy grillu"

Polecany grill: Genesis E-330 Sear Station
Akcesoria: Łopatka do ryb