Dla szybkiego, łatwego i regularnego czyszczenia grilla, najlepiej mieć przygotowane następujące środki:
Po każdym grillowaniu należy wyczyścić ruszt
Oczyścić ruszt grilla z resztek jedzenia. Jeśli resztki jedzenia zostaną usunięte za pomocą papierowego ręcznika, skrócony zostanie czas wypalenia rusztu. Należy ustawić pokrętło na największy stopień i zamknąć pokrywę. Czas wypalenia zanieczyszczeń z rusztu wynosi ok. 10 min, w zależności od stopnia zabrudzenia. Następnie przy pomocy czystej szczotki należy wyczyścić jeszcze ciepły ruszt.
W razie potrzeby:
- Aluminiowe tacki: należy wymieniać je regularnie. Tacki te dostępne są u wszystkich handlowców posiadających akcesoria do grilli Weber. Powinno się tutaj również zwrócić uwagę na jakość, gdyż tylko tacki firmy Weber pasują do tacki na tłuszcz usytuowanej pod grillem.
- Ruszty ze stali nierdzewnej: można łatwo odtłuścić przy użyciu płynu do czyszczenia.
- Spirala grzewcza poprzez swoją wysoką temperaturę posiada samoczyszczące działanie, gdyż ociekający tłuszcz nie usadawia się na spirali. W dodatku jest bardzo cienka, w związku z czym mniej wrażliwa na zabrudzenia.
- Dla optymalnego czyszczenia pokrywy w wewnątrz polecamy płyn do czyszczenia Weber Q, który doskonale odtłuszcza i niweluje nieprzyjemne zapachy.
- Regulator: grill elektryczny Weber można bez problemu przechowywać na zewnątrz, należy jedynie usunąć regulatory temperatury i przechowywać je w innym suchym i bezpiecznym miejscu.