Nadziewane pomidory z grilla

img Składniki:
8 dużych pomidorów
150 ml wywaru z kurczaka
100 g kuskus
1 gałązka mięty
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki cukru
4 łyżki octu winnego (białego)
2-3 łyżki prażonych orzeszków sosnowych pinii
50 g rodzynek
100 g kukurydzy
150 g sera feta
sól i pieprz
1 łyżeczka cynamonu
img

Czas przygotowania: ok. 15 - 20 minut
Metoda grillowania: Bezpośrednia
Dla: 4 osób
 
img Przygotowanie:

Pomidory umyć, górną część odciąć (jak pokrywkę) następnie wydrążyć je za pomocą łyżki.
Wywar zagotować oraz zalać nią kuskus i pozostawić na ok. 5 min. Miętę umyć, osuszyć, listki posiekać.
Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Następnie wraz z drobno posiekanym chili dusić w oliwie z oliwek. Posypać cukrem i pozostawić aby lekko się skarmelizował. Po czym zalać octem i razem z orzeszkami pinii, miętą, kukurydzą, rodzynkami i rozdrobnionym serem fata wymieszać z kuskus. Sałatkę doprawić solą, pieprzem i cynamonem.
Pomidory napełnić sałatką kuskus, nakryć pokrywką, pokropić oliwą z oliwek oraz posypać solą, pieprzem i cukrem.
Pomidory grillować ok. 10 – 15 minut na gorącym grillu (metodą bezpośrednią)

Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Przyjęcia Barbecue przy grillu"

Polecany grill: One-Touch Original 57cm
Akcesoria:  Łopatka i szczypce