Dostawa pod drzwi w 24h
Składniki: 8 dużych pomidorów 150 ml wywaru z kurczaka 100 g kuskus 1 gałązka mięty 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chili 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki cukru 4 łyżki octu winnego (białego) 2-3 łyżki prażonych orzeszków sosnowych pinii 50 g rodzynek 100 g kukurydzy 150 g sera feta sól i pieprz 1 łyżeczka cynamonu |
Czas przygotowania: ok. 15 - 20 minut
Metoda grillowania: Bezpośrednia
Dla: 4 osób
Przygotowanie:
Pomidory umyć, górną część odciąć (jak pokrywkę) następnie wydrążyć je za pomocą łyżki.
Wywar zagotować oraz zalać nią kuskus i pozostawić na ok. 5 min. Miętę umyć, osuszyć, listki posiekać.
Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Następnie wraz z drobno posiekanym chili dusić w oliwie z oliwek. Posypać cukrem i pozostawić aby lekko się skarmelizował. Po czym zalać octem i razem z orzeszkami pinii, miętą, kukurydzą, rodzynkami i rozdrobnionym serem fata wymieszać z kuskus. Sałatkę doprawić solą, pieprzem i cynamonem.
Pomidory napełnić sałatką kuskus, nakryć pokrywką, pokropić oliwą z oliwek oraz posypać solą, pieprzem i cukrem.
Pomidory grillować ok. 10 – 15 minut na gorącym grillu (metodą bezpośrednią)
Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Przyjęcia Barbecue przy grillu"
Polecany grill: One-Touch Original 57cm
Akcesoria: Łopatka i szczypce