Łosoś grillowany z sałatą pomarańczową

imgSkładniki:
500 gr. łososia
1 łyżka oliwy z oliwek
200 gr. młodego szpinaku

Sałata Pomarańczowa:
1 bulwa kopru włoskiego wraz z liśćmi
2 pomarańcze, obrane i pokrojone w segmenty
12 oliwek czarnych
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ostrej musztardy, Dijon
½ łyżeczki cukru pudru

Czas przygotowania: ok. 15 - 20 minut
Metoda grillowania: Bezpośrednia
Dla: 4 osób
img


img Przygotowanie:

Sałata: Na początek oberwij wszystkie liście z kopru włoskiego i drobno je posiekaj, aby uzyskać 1 łyżeczkę posiekanej natki. Bulwę kopru pokrój na cieniutkie paseczki. Dodaj koper do misy razem z segmentami z pomarańczy, oliwkami i posiekanym szczypiorkiem. Do osobnej miseczki wlej oliwę, sok z cytryny, musztardę, cukier puder, sól i pieprz i wymieszaj całość. To będzie Twój dressing do sałaty.

Łosoś: Filet pokrój w paski grubości 1cm. Skrop wszystko oliwą, dopraw solą i pieprzem i grilluj metodą bezpośrednią z jednej i drugiej strony ok.1 min. Łosoś powinien być delikatnie ścięty.
Aby przygotować talerz na początek ułóż młode liście świeżego szpinaku, na to dodaj sałatę z pomarańczy i kopru włoskiego, polaną dressingiem a na sam wierzch wyłóż grillowane płaty z łososia.

Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Przyjęcia Barbecue przy grillu"

Polecany grill: Performer Premium GBS 57cm
Akcesoria:  Łopatka do ryb