Dostawa pod drzwi w 24h
Składniki: 125g jogurtu naturalnego 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 ząbki czosnku, zmiażdżone 3 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki drobno startego imbiru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 12 kotlecików z combra jagnięcego Na chutney z kolendry: 100g świeżych liści kolendry 1/4 filiżanki świeżych liści mięty 1/2 małej czerwonej cebuli drobno pokrojonej 1 zielona papryczka chili, oczyszczona z nasion i drobno posiekana 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczka soli |
Czas przygotowania: ok. 15 - 20 minut
Czas marynowania: 4 -12 godzin
Metoda grillowania: Bezpośrednia
Dla: 4 osób
Przygotowanie:
Składniki na marynatę wymieszaj w miseczce a następnie dokładnie zamarynuj kotleciki jagnięce. Przykyj folją spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Aby przygotować chutney w robocie kuchennym umieść kolendrę, cebulę, miętę, chili, jogurt, sok z cytryny, cókier i sól a następnie miksuja na gładką masę.
Grilla rozgrzewamy do średnio wysokiej temperatury i grillujemy metodą bezpośrednią od 1 do 5 minut na stronę według uznania. Następnie zdejmujemy kotleciki na talerz przykrywamy i odstawiamy na ok 5min.
Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Grillowanie na węglu drzewnym"
Polecany grill: Master-Touch GBS 57cm
Akcesoria: Łopatka i szczypce