Comber jagnięcy

img Składniki:
125g jogurtu naturalnego
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 łyżeczki garam masala
2 łyżeczki drobno startego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
12 kotlecików z combra jagnięcego

Na chutney z kolendry:
100g świeżych liści kolendry
1/4 filiżanki świeżych liści mięty
1/2 małej czerwonej cebuli drobno pokrojonej
1 zielona papryczka chili, oczyszczona z nasion i drobno posiekana
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczka soli
img

Czas przygotowania: ok. 15 - 20 minut
Czas marynowania: 4 -12 godzin
Metoda grillowania:
Bezpośrednia
Dla: 4 osób
 
img Przygotowanie:

Składniki na marynatę wymieszaj w miseczce a następnie dokładnie zamarynuj kotleciki jagnięce. Przykyj folją spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Aby przygotować chutney w robocie kuchennym umieść kolendrę, cebulę, miętę, chili, jogurt, sok z cytryny, cókier i sól a następnie miksuja na gładką masę.
Grilla rozgrzewamy do średnio wysokiej temperatury i grillujemy metodą bezpośrednią od 1 do 5 minut na stronę według uznania. Następnie zdejmujemy kotleciki na talerz przykrywamy i odstawiamy na ok 5min.

Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Grillowanie na węglu drzewnym"
Polecany grill: Master-Touch GBS 57cm
Akcesoria:  Łopatka i szczypce