Summit Kamado E6 Grill Węglowy Weber

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 18201004
  • Producent: Weber
  • Kod producenta: 077924159152
  • Dostępność: Na wyczerpaniu

  • szt.
  • Cena 7 199,00 zł

Weber Summit Kamado® E6 - grill węglowy z ogromnym potencjałem

Marzy Ci się doskonałe grillowanie steków, przygotowanie całego kurczaka lub chcesz przekształcić swój grill w wędzarnię? Z Summit Kamado E6 jest to możliwe! Dzięki znakomitemu systemowi rozpalania gazowego przyrządzanie potraw jest niezwykle proste. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk i gotowe!

Grilluj z pasją i smakiem - Kamado E6

Dzięki ogromnej powierzchni grillowania będziesz mógł zaskoczyć swoich bliskich i przyjaciół różnorodnym menu. Ruszt o średnicy 61 cm średnicy umożliwia przygotowanie potraw aż dla 6 - 8 osób. Węglowy Kamado E6 Weber to nie tylko grill, ale również doskonała wędzarnia, na której dzięki dodatkowej stalowej płycie można uwędzić mięso w niskiej temperaturze. Ponadto nasz grill został wyposażony w uszczelkę z metalu oraz podwójne ścianki, które gwarantują nie tylko równomierne rozprowadzenie temperatury, ale również jej stałe utrzymanie.

Poznaj metody grillowania z Kamado E6 Weber

Grillowanie to nie tylko zwykła umiejętność, ale prawdziwa sztuka kulinarnej ekspresji. Odkrywanie różnych metod grillowania to podróż po gastronomicznym świecie pełnym niekończących się możliwości. To nasza kreatywność i sposób przygotowania potraw mają ogromny wpływ na aromat, smak i soczystość mięsa.

 

grill weber

Metoda bezpośrednia

Ta metoda sprawdzi się dla potraw, które nie wymagają więcej niż 20 minut grillowania. Rozłóż równo palące się brykiety na całym ruszcie lub wsyp je do koszy i umieść obok siebie na środku rusztu. Wstaw ruszt na grilla, a następnie zamknij pokrywę i poczekaj, aż grill się rozgrzeje. Upewnij się, że zarówno górne, jak i dolne otwory wentylacyjne są otwarte. Delikatnie oczyść szczotką ruszt. Po tym czasie natłuść ruszt i połóż potrawę nad brykietami. Zamknij pokrywę i upewnij się, że zarówno górne, jak i dolne otwory wentylacyjne są otwarte, aby zapewnić optymalny przepływ powietrza.

Metoda pośrednia

Tę metodę stosuje się do potraw wymagających więcej niż 20 minut grillowania. Ułóż palące się brykiety po obu stronach rusztu, korzystając np. z koszy do brykietów. Umieść jednorazową aluminiową tackę ociekową między brykietami. Wstaw ruszt na grill, zamknij pokrywę i poczekaj, aż Kamado E6 się rozgrzeje. Tacka ociekowa będzie zbierać tłuszcz ściekający z jedzenia, co ułatwi późniejsze czyszczenie sprzętu. Możesz też wlać do niej trochę wody. Następnie umieść potrawę na środku rusztu nad tacką ociekową. Ustaw pokrywę tak, aby górny otwór wentylacyjny znajdował się pośrodku nad brykietami - upewnij się, że górny i dolny otwór wentylacyjny są otwarte.

Wędzenie w Kamado E6 Weber

W przeszłości wędzenie mięsa było stosowane w celu przedłużenia jego trwałości i po to, aby zapewnić jego dostępność przez cały rok. Proces wędzenia polegał na usuwaniu wilgoci z mięsa, co pozwalało na jego dłuższe przechowywanie. Dzięki temu mogło ono częściej gościć na stołach. Dziś nie musimy już konserwować mięsa w ten sposób, ale wiele osób nadal uwielbia ten charakterystyczny i delikatny wędzony smak. Coraz więcej miłośników grillowania eksperymentuje z samodzielnym wędzeniem potraw - sprawdź sam, jakie to proste z Summit Kamado E6!

Pieczenie

Przeobrażenie grilla Kamado E6 w piec opalany drewnem daje znacznie większą kontrolę nad temperaturą i pozwala na uzyskanie charakterystycznego smaku i aromatu, który nie odbiega niczym od tradycyjnego pieczenia. W połączeniu z kamieniem do pizzy, który zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła, możemy tworzyć wyjątkowe, pyszne pizze o chrupiącym spodzie.

 

 

 

 

 

Wyposażenie  
Pokrywa i kocioł Pokryte emalią porcelanową, wykonane w technologii dwuściennej
Ruszt do grillowania Stal nierdzewna
Miarka do brykietów Tak
Popielnik Aluminiowy, wyjmowany
Kosze do węgla Char-Basket Tak
Termometr w pokrywie Tak
Uchwyt pokrywy z osłoną termiczną Brak
Wywietrznik Rapid fire
System czyszczenia One-Touch Tak
Wytrzymałe kółka, odporne na każdą pogodę  3
Haczyki na przybory i narzędzia 3
Zacisk sprężynowy/montaż nogi typu push pin Nie
Ruszt dolny Tak
Stalowa płyta izolacyjna instalowana między rusztem zasadniczym a węglowym (efekt grillowania Low and Slow) Tak
Powierzchnia grillowania  
Powierzchnia główna Ø 61 cm
Całkowita powierzchnia grillowania 2921 cm²
Wymiary i kolory  
Wysokość przy otwartej pokrywie 151 cm
Szerokość 88,4 cm
Głębokość 91 cm
Waga 66 kg
Kolory Czarny
Rodzaj paliwa Węgiel drzewny/Brykiet
Gwarancja  
Misa, pokrywa i pierścień środkowy 10 lat, brak przerdzewień/przepaleń
System czyszczenia One-Touch 5 lat, brak przerdzewień/przepaleń
Elementy z tworzyw sztucznych 5 lat, z wyłączeniem wyblaknięć lub przebarwień
Wszystkie pozostałe części 2 lata