Grill węglowy Weber Summit

  • szt.
  • Cena 8 990,00 zł
  • Niedostępny

Summit ® grill węglowy - innowacyjny sprzęt z ogromnym potencjałem.

Grill węglowy, czyli zapach i smak, który od zawsze kojarzy się z latem. W okresie letnim jemy również obiady prosto z grilla, które są nie tylko smaczne, ale także zdrowsze z uwagi na mniejszą ilość tłuszczu.

 


 

Grillowanie perfekcyjnych steków, przygotowanie kurczaka w całości lub ustawienie tego grilla jako wędzarnia to żaden problem. System rozpalania gazowego sprawia że przygotowanie tego sprzętu do grillowania jest tak proste jak wciśnięcie jednego guzika.

Ruszt o średnicy 61cm średnicy to wystarczająca powierzchnia do przygotowania potraw dla 6 - 8 osób. Węglowy Summit to nie tylko grill, to również doskonała wędzarnia na której dzięki dodatkowej stalowej płycie możemy uwędzić mięso w niskiej temperaturze. Uszczelka z metalu oraz podwójne ścianki grilla zapewnią równą temperaturę oraz zadbają o jej utrzymanie.

 

 

 

  

Metoda bezpośrednia

Tę metodę stosuje się do potraw wymagających mniej niż 20 minut grillowania. Rozłóż równo palące się brykiety na całym ruszcie lub wsyp je do koszy, które umieść obok siebie na środku rusztu. Umieść ruszt w grillu, zamknij pokrywę i poczekaj, aż grill się rozgrzeje. Upewnij się, że zarówno górne, jak i dolne otwory wentylacyjne są otwarte. Delikatnie oczyść szczotką ruszt. Następnie natłuść ruszt i umieść potrawę nad brykietami. Zamknij pokrywę i upewnij się, że zarówno górne, jak i dolne otwory wentylacyjne są otwarte, aby zapewnić optymalny przepływ powietrza

 

Metoda pośrednia

Tę metodę stosuje się do potraw wymagających więcej niż 20 minut grillowania. Ułóż palące się brykiety po obu stronach rusztu, korzystając np. z koszy do brykietów. Umieść jednorazową aluminiową tackę ociekową między brykietami. Umieść ruszt w grillu, zamknij pokrywę i poczekaj, aż grill się rozgrzeje. Tacka ociekową będzie zbierać tłuszcz ściekający z jedzenia, co ułatwi czyszczenie. Możesz też wlać do niej trochę wody. Umieść potrawę na środku rusztu nad tacką ociekową. Ustaw pokrywę tak, aby górny otwór wentylacyjny znajdował się pośrodku nad brykietami – upewnij się, że górny i dolny otwór wentylacyjny są otwarte.

 

Wędzenie

Kiedyś ludzie wędzili mięso, żeby zapewnić jego dłuższą trwałość i dostępność mięsa przez okrągły rok. Wędzenie konserwuje mięso, wyciągając z niego płyn, dzięki czemu mięso mogło częściej gościć na stole. Dziś nie musimy już konserwować mięsa w ten sposób, ale wielu ludzi nadal uwielbia charakterystyczny delikatny wędzony smak, który znamy z mięs takich jak łosoś czy szynka. Coraz więcej amatorów takich smaków eksperymentuje z samodzielnym wędzeniem potraw – za pomocą swojego grilla Weber.

 

Pieczenie

Dzięki tej funkcjonalności możemy naszego grilla zamienić w prawdziwy piec opalany np drewnem co w połączeniu z kamieniem do pizzy daje niesamowite efekty.

 

 

 

 

Wyposażenie  
Pokrywa i kocioł Pokryte emalią porcelanową, wykonane w technologii dwuściennej
Ruszt do grillowania Stal nierdzewna
Miarka do brykietów Tak
Popielnik Aluminiowy, wyjmowany
Kosze do węgla Char-Basket Tak
Termometr w pokrywie Tak
Uchwyt pokrywy z osłoną termiczną Brak
Wywietrznik Rapid fire
System czyszczenia One-Touch Tak
Stół roboczy Brak
Wytrzymałe kółka, odporne na każdą pogodę  3
Haczyki na przybory i narzędzia 3
Zacisk sprężynowy/montaż nogi typu push pin Brak
Ruszt dolny Tak
Stalowa płyta izolacyjna instalowana między rusztem zasadniczym a węglowym (efekt grillowania Low and Slow) Tak
System rozpalania brykietu z gazu Snap-Jet™ Tak
Powierzchnia grillowania  
Powierzchnia główna Ø 61 cm
Całkowita powierzchnia grillowania 2916 cm²
Wymiary i kolory  
Wysokość przy otwartej pokrywie 150 cm
Szerokość 87 cm
Głębokość 90 cm
Waga 82 kg
Kolory Czarny
Rodzaj paliwa Węgiel drzewny/Brykiet z zapłonem gazowym
Gwarancja  
Misa, pokrywa i pierścień środkowy 10 lat, brak przerdzewień/przepaleń
System czyszczenia One-Touch 5 lat, brak przerdzewień/przepaleń
Elementy z tworzyw sztucznych 5 lat, z wyłączeniem wyblaknięć lub przebarwień
Wszystkie pozostałe części 2 lata