Dostawa pod drzwi w 24h
Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 czerwona cebula szpadki do szaszłyków sól morska świeżo zmielony pieprz Marynata: 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżka mirinu 125ml bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyzki brązowego cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Czas przygotowania: 30min + grillowanie 10 min Czas marynowania: 4 godz. Metoda grillowania: Bezpośrednia Dla: 4-6 osób |
Przygotowanie:
Pokrojonego w kostkę 2,5cm kurczaka nadziewamy na szpadki naprzemian z płtkami cebuli.
Tak przygotowane szaszłyki dokładnie mieszamy z olejem solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na ok. 4 godz.
Składniki marynaty zagotowac w małym garnuszku i zredukować. Zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia.
Na rozgrzany ruszt układamy szaszłyki i grillujemy ok 5 min w wysokiej temperaturze pod pokrywa. Nastepnie dokładnie smarujemy szaszłyki wcześniej przygotowana marynatą i grillujemy kolejne 5 min. przewracając szaszłyki na druga stronę.
Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Przyjęcia Barbecue przy grillu"
Polecany grill: Spirit E-320 Premium
Akcesoria: Podwójne szpadki szaszłyków