Poradniki i Aktualności

Jakie są zalety gazowych grilli?

grill gazowy

Czasy, w których największą popularnością cieszyły się egzemplarze węglowe, dawno przeminęły z wiatrem. Aktualnie w większej mierze sympatią są darzone gazowe grille. Według badań statystycznych prowadzonych w USA - zdecydowana większość Amerykanów wybiera taki sprzęt. Nie ma się co temu dziwić - rozpalanie jest znacznie łatwiejsze, a samo palenie zdrowsze i bezpieczniejsze. Daje to również dużo szerszy zakres możliwości pod względem przyrządzanych potraw. W dzisiejszym blogu zatem porozmawiamy sobie, dlaczego warto zastanowić się nad zakupem grilla na gaz.

Jakie są zalety grilla na gaz?

Podczas używania grilla węglowego, niestety nie sposób jest uniknąć nieprzyjemnego zapachu rozpałki oraz duszącego dymu, który zostaje na ubraniach. Dodatkowo wzbijający się w powietrze dym może być przyczyną sąsiedzkich sporów. Jedną z podstawowych zalet grilli na gaz jest zdecydowanie mniejsza emisja dwutlenku węgla. Korzystanie z nich niweluje również problem z gryzącym, intensywnym zapachem spalania, ponieważ najczęściej stosowana mieszanka propan-butan jest bezzapachowa, a sposób spalania się substancji jest bardzo czysty. Dzięki temu jedyne aromaty, które unoszą się z gazowego grilla to te z przepysznych potraw. Ponadto coraz częściej wspomina się o szkodliwych substancjach wydobywających się z węgla, które w porównaniu do czystości gazu, okazują się naprawdę niezdrowe. Substancje ulatniające się z gazu są neutralne dla ludzkiego zdrowia i środowiska.

Szybkość rozpalania

Kolejną istotną zaletą jest czas, w którym go rozpalimy. Większość modeli na gaz jest wyposażone w elektryczną zapalarkę, wystarczy więc jeden przycisk, aby grill samoistnie zaczął się palić, bez udziału brykietu czy rozpałki. Wystarczy podłączyć butlę i gotowe - teraz można uruchomić sprzęt i po sprawie. Ruszt w gazowym grillu nagrzewa się szybko, przy tym długo utrzymując ciepło.

grill gazowy

Kontrola temperatury

Praktycznie wszystkie modele grilli na gaz wyposażone są w termometr, który pokazuje, jaka dokładnie temperatura panuje wewnątrz grilla. Jest to kapitalne ułatwienie, które pozwala dostosować sprzęt do konkretnego dania, skutecznie zabezpieczając potrawę przed spaleniem lub wysuszeniem. Warto również wspomnieć, że grill gazowy możemy palić cały rok, wystarczy ustawić go pod dachem!

Utrzymanie w czystości

Uwielbiasz dania z rusztu, ale gdy pomyślisz, ile czasu zajmie jego czyszczenie tracisz apetyt? Najpierw długie rozpalanie, później szorowanie, skrobanie, i mnóstwo popiołu wokół. Nie zawsze tak musi to wyglądać! Czyszczenie grilla gazowego jest znacznie prostsze i zajmuje o wiele mniej czasu. Powinno się je zacząć od ściągnięcia wszystkich elementów i umycia ich każdego z osobna. Jest to oczywiście mniej czasochłonne i dużo łatwiejsze zadanie w porównaniu do grilla węglowego, w którym wszędobylski jest popiół i kawałki drewna.

Gazowe grille zdecydowanie wygrywają z węglowymi konkurentami pod wieloma względami. Wariant na gaz jest przede wszystkim znacznie zdrowszy. Nie uwalnia substancji smolistych oraz dwutlenku węgla, dzięki czemu jest przyjaźniejszy dla środowiska oraz bezpieczniejszy do użytku. W trosce o zdrowie warto zastanowić się nad zakupem sprzętu na butlę gazową. Unikniemy dzięki temu wielu nieprzyjemności oraz zaoszczędzimy multum czasu.